10. februára
Svetový deň strukovín
10. február je Svetovým dňom strukovín od roku 2019. Jeho vyhláseniu predchádzal rok 2016 ako Medzinárodný rok strukovín. Svetový deň strukovín má za cieľ zvýšiť povedomie svetovej verejnosti o výhodách a prínosoch strukovín - či už v konzumácii, alebo produkcii. Konzumácia strukovín má tiež pomôcť s napĺňaním Cieľov udržateľného rozvoja – predovšetkým koniec hladu vo svete.
Svetový deň strukovín má špeciálny význam pre ciele udržateľného rozvoja 1 2 3 5 8 12 13 a 15
Viac o Svetovom dni strukovín na webe OSN
Viete o strukovinách
Strukoviny obsahujú veľa prospešných látok pre telo a celkovo sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Obsahujú veľa bielkovín a veľmi málo tuku. Strukoviny sú prirodzene bezlepkové a obsahujú veľa železa, zinku, minerálov a vitamínov skupiny B.
Pestovanie strukovín má tiež mnoho výhod. Na výrobu 1 kg strukovín sa spotrebuje 1250 litrov vody. Zdá sa to veľa, ale v porovnaní s množstvom vody, ktoré je potrebné na získanie 1 kg hovädzieho mäsa, je to desaťkrát menej. Na jedno kilo hovädzieho padne 13 000 litrov vody.
Strukoviny je možné pestovať aj na pôde, ktorá inak nie je príliš úrodná. Strukoviny vydržia aj v polosuchých oblastiach. Ďalšou výhodou je, že strukoviny zvyšujú biodiverzitu krajiny a poskytujú útočisko ďalším druhom zvierat a hmyzu.
Strukoviny v podstate nehrozí, že by sa pokazili. Na suchom mieste vydržia veľmi dlho.
Strukoviny sú základom mnohých tradičných jedál z celého sveta. Patrí sem napríklad hummus a falafel z cíceru, chilli con carne a anglická raňajka z fazule alebo šošovicový dhal. Aj pôvodná česká kuchyňa stojí na strukovinách, napríklad šošovicová polievka alebo hrachová kaša.