21. mája
Medzinárodný deň čaju
Valné zhromaždenie OSN rozhodlo vyhlásiť 21. máj Medzinárodným dňom čaju. Tento deň podporuje kolektívne akcie na realizáciu aktivít v prospech udržateľnej výroby a spotreby čaju a zvýšenie povedomia o jeho dôležitosti v boji proti hladu a chudobe.
Čaj je nápoj vyrobený z rastliny Camellia sinesis a má mnoho výhod. Výroba a spracovanie čaju je dôležitým zdrojom obživy pre milióny rodín v rozvojových krajinách. Čajový priemysel je tiež hlavným zdrojom príjmov pre niektoré z najchudobnejších krajín. Výroba čaju je však citlivá na zmeny klímy, ktoré už teraz ovplyvňujú výnosy a kvalitu čaju. Je preto dôležité, aby krajiny, ktoré čaj produkujú, začlenili výzvy súvisiace so zmenou klímy do svojich stratégií rozvoja čaju. Medzinárodný deň čaju je príležitosťou na zvýšenie povedomia verejnosti o význame čaju pre rozvoj vidieka a udržateľné živobytie. Spotrebitelia by mali vyberať značky čaju, ktoré podporujú fair trade, zodpovedné poľnohospodárstvo a bio pestovanie.